Αρχική Σελίδα english|
Εταιρεία  |  Νέα - Δημοσιεύσεις  |  Γραφεία  |  Συνέδρια  |  Εκδηλώσεις  |  Newsletter  |  Καριέρα  |  Καταχωρηθείτε
 
Υπηρεσίες
Credit Risk Services
Marketing and Sales Solutions
Management Consulting
People and Employment Solutions
Contact Center
Servicing & Receivables Management
14/12/2016
Εξέλιξη οικονομικών μεγεθών 10.531 ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη δημοσίευσαν ισολογισμούς χρήσης 2015 / 2014
Εκτύπωση    Αποστολή

Το 2015 σηματοδότησε την επάνοδο στην κερδοφορία για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.
Η ΙCAP Group, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, παρουσιάζει (σύμφωνα με τα αρχεία της ICAP Databank) την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2015, μέσα από μια Οικονομική Ανάλυση σε δείγμα 10.531 εταιρειών με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς των δυο τελευταίων ετών. Από τις εταιρείες αυτές οι 2.051 είναι βιομηχανικές, οι 3.660 εμπορικές, οι 3.336 εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ενώ 802 και 682 εταιρείες αντίστοιχα προέρχονται από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών (εξαιρουμένων τραπεζών – ασφαλειών) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2014.

Περισσότερα στοιχεία στο Δελτίο Τύπου.

Δήλωση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ICAP Group, Νικήτα Κωνσταντέλλου:
"Σ’ όλη την περίοδο της κρίσης, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις λειτούργησαν σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, προσπαθώντας να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η Ελληνική Οικονομία εμφάνισε ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης το 2014 και στο 1ο εξάμηνο του 2015, εν τούτοις οι εξελίξεις αυτές ανατράπηκαν στη συνέχεια με τα γνωστά μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, κ.α., με συνέπεια τελικά την καταγραφή οριακής ύφεσης στο σύνολο του έτους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, βαριές ήταν οι απώλειες που συσσώρευσε ο εταιρικός τομέας, με κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία επιδείνωση της κερδοφορίας και την συσσώρευση ζημιών επί σειράν ετών.  Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει το 2015.  Όπως φάνηκε από τα ενοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.531 Ελληνικών επιχειρήσεων (όλες όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι σήμερα, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), φαίνεται ότι το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την ανακοπή της φθίνουσας πορείας και την επάνοδο των Ελληνικών επιχειρήσεων στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά από μία περίοδο συνεχούς καταγραφής ζημιών, επί μία πενταετία.

Παρόλο λοιπόν που ο Κύκλος Εργασιών το τελευταίο έτος σημείωσε μικρή μείωση, κατά 3%, οι τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής των επιχειρήσεων απέδωσαν καρπούς, με συνέπεια το λειτουργικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί εντυπωσιακά και τα λειτουργικά κέρδη να διπλασιαστούν.

Επίσης, η πλέον θεαματική μεταβολή σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξε ανατροπή των μέχρι τότε αρνητικών αποτελεσμάτων και καταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους  €1,89 δισ., έναντι ζημιών €213 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Η Ελληνική Οικονομία έχει τις δυνατότητες να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον. Βέβαια, στην παρούσα φάση εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών–εταίρων της, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος αφενός  και, αφετέρου, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων, παράγοντες που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας."


 

Αναζήτηση
 
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τριμηνιαία Newsletter της ICAP Group
Γραφείο Τύπου
Τηλ: 210 7200 495
Email: pr@icap.gr 
 
Subject Access Request (SAR)  |  Cookies Policy  |  Privacy Notice  |  Έντυπα  |  Χάρτης  |  Σύνδεσμοι
Σχεδιασμός & ανάπτυξη EXUS | powered by eCentric Copyright © 2008-2020 ICAP. All rights reserved