Αρχική Σελίδα english|
Εταιρεία  |  Νέα - Δημοσιεύσεις  |  Γραφεία  |  Συνέδρια  |  Εκδηλώσεις  |  Newsletter  |  Καριέρα  |  Καταχωρηθείτε
 
Υπηρεσίες
Credit Risk Services
Marketing and Sales Solutions
Management Consulting
People and Employment Solutions
Contact Center
Servicing & Receivables Management
13/1/2015
Μελέτη της ICAP για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Εκτύπωση    Αποστολή

"Στην Ελλάδα σχεδόν η μία στις 5 εταιρείες διοικείται από Γυναίκες. Η διείσδυση της Γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν χαμηλότερη το 2014 στο σύνολο της επιχειρηματικής σκηνής, παρόλο που οι γυναίκες έχουν καθιερωθεί δυναμικά στις επιχειρήσεις. Έτσι, σήμερα περίπου 4.600 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους Γυναίκες (ποσοστό 19,6% επί συνόλου εταιρειών 23.450), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι (20,5% του συνόλου).

Οι Γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται όμως, ως επί το πλείστον, σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Έτσι, συναντάμε Γυναίκες στην κορυφή στο 22% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών <€2 εκατ.), 15% στις μικρές (€2 εκατ.- €10 εκατ.), 12% στις μεσαίες (€10 εκατ. - €50 εκατ.) και 6% στις μεγάλες (>€50 εκατ.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εταιρείες με Γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2013 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 8,5% έναντι 6,4% του συνόλου των εταιρειών. Επίσης, εμφάνισαν θετικό πρόσημο και στο τελικό καθαρό (προ φόρου) αποτέλεσμα (περιθώριο καθαρού κέρδους: +1,5%), όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε ζημιές (-1,2%). Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και σε άλλη Έκδοση της ICAP με τις “500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2013”: από αυτές τις 500 εταιρείες το 8% διοικείται από γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 16,0% έναντι 11,2% του συνόλου.
Όπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 880 μεγαλύτερες εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού σχεδόν οι μισές κατέχουν και Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών. Δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες επικεφαλής συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία τους.

Επιπλέον, οι Γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 57% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 80% αυτών έχουν παιδιά. Είναι πολύ ικανοποιημένες από όσα έχουν πετύχει (90%), θέτουν τη σταδιοδρομία τους πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (93%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση, αφού το 76% βλέπει σε 5 χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Τα σημαντικότερα κίνητρα που τις οδήγησαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την καριέρα σε ανώτατο επίπεδο είναι η προσωπική ικανοποίηση και ανάπτυξη (92%) και η επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους (83%).

Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, οι Γυναίκες επικεφαλής βλέπουν πλέον αρκετά πιο αισιόδοξα το μέλλον, διατηρώντας τους υψηλούς στόχους τους για αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας τους το 2014 (60%). Μεγαλύτερη αισιοδοξία διαγράφεται για το έτος 2015, καθώς τέσσερις στις πέντε (80%) προβλέπουν επίσης αύξηση των συνολικών τους πωλήσεων."

Δήλωση του Νικήτα Κωνσταντέλλου, Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP 
 

Εδώ μπορείτε να δείτε τη συνολική Μελέτη της ICAP Group για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, που συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκδοση του Ομίλου "Leading Women in Business".

Αναζήτηση
 

H ετήσια έκδοση που παρουσιάζει τις Γυναίκες στην Κορυφή των επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνίστε με το
Customer Care
Τηλ: 210 7200 050
e-mail: customercare@icap.gr

 
Subject Access Request (SAR)  |  Cookies Policy  |  Privacy Notice  |  Έντυπα  |  Χάρτης  |  Σύνδεσμοι
Σχεδιασμός & ανάπτυξη EXUS | powered by eCentric Copyright © 2008-2020 ICAP. All rights reserved